Pagina's

dinsdag 29 januari 2013

Diefstal van jonge auto's neemt fors toeDe diefstal van het aantal jonge auto's is vorig jaar met 8,8% toegenomen ten opzichte van 2011. De terugvindkans daalde tegelijkertijd met 11%, zo blijkt uit cijfers van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. (VbV). In totaal werden vorig jaar 3.178 jonge auto's gestolen, goed voor een schadelast van € 100 mln.

In absolute aantallen zijn vooral jonge auto's van Duitse makelij in trek bij dieven, die volgens VbV veelal deel uitmaken van rondtrekkende criminele bendes. De Volkswagen Golf en Polo spanden ook vorig jaar de kroon, met respectievelijk 200 en 226 exemplaren die 'definitief vermist' zijn geraakt. 

Ook auto's van de merken Mercedes, Audi, BMW en Seat worden vaak gestolen.  Relatief gezien is de kans op diefstal het grootst voor kopers van een Honda CRV (kentekenjaar 2011). 
Van de 297 exemplaren die hiervan werden verkocht zijn er 11 exemplaren definitief vermist. 
Het VbV constateert in haar onderzoek ook dat een VbV-SCM erkend beveiligingssysteem het aantal diefstallen van jonge auto's met 74% terugdringt. Van de jonge auto's met zo'n systeem wordt 1,1% gestolen, zonder loopt dit op tot 4,1%. Goedkeurde beveiligingssystemen zorgen er volgens VbV voor dat dieven meer moeite moeten doen. Ook  zou van de keurmerksticker -een oranje driehoek- een preventieve werking uitgaan. Auto's met een goedgekeurd beveiligingssysteem worden ook 62% vaker teruggevonden.
Het Verbond van Verzekeraars stelt in een reactie het beeld te willen nuanceren dat het aannemelijk is dat verzekeraars de autopremies voor diefstalgevoelige merken zullen verhogen. 
"Autoverzekeraars houden bij de vaststelling van hun premies rekening met diverse risicofactoren, zoals merk, postcode, kilometrage en leeftijd", aldus woordvoerder Geertje Janssen.  "Verzekeraars zullen terughoudend zijn als het gaat om de premies, want zij willen hun marktaandeel houden. Al is dit natuurlijk wel interessante informatie, bijvoorbeeld voor autobezitters die aanzienlijk minder kans lopen op autodiefstal wanneer ze in autobeveiliging investeren."

Vergelijk aantrekkelijke autoverzekeringen op www.hanssnabel.nl/autoverzekering

Geen opmerkingen:

Een reactie posten